Skeppet Arctic Seas senaste resa på världshaven är omgärdad med en hel del frågetecken, spekulationer – och naturligtvis spridandet av ryktet att skeppet kapats av Israel, den obligatoriske ”usual suspect”.

Detta har hänt:

– Skeppet, registrerat på Malta med rysk besättning ligger i Kaliningrad för reparationer.
– Arctic Sea lastar sågade trävaror, tillhöriga Stora Enso, i Jakobstad, Finland. Det lämnar Jakobstad den 23 juli.
– På resa med destination Béjala, Algeriet händer någonting utanför Öland, på svenskt territorialvatten. Fartyget försvinner från ”radarskärmarna”
– Den ryska flottan uppbådar ett intensivt intresse för skeppet, och det hittas utanför Västafrika, vid Kap Verde-öarna den 17 augusti
– De påstådda kaparna infinkas av Ryssland
– Skeppet ska enligt ryssarna föras till hamn i Novorossijsk i Svarta Havet ”för inspektion”, men ska först nu i början av september ha setts gå in i Medelhavet
– En estnisk amiral menar, att fartyget nog innehöll vapen som skulle smugglas till Iran och att Israel ingripit för att förhindra transporten.

Ryktet sprids nu så klart genast att det var Israel som ”kapade” fartyget. Ett mera sannolikt scenario är, att avsikten var att smuggla vapen till Iran och att händelserna utanför Öland skulle framstå som en kapning, men i själva verket bara var en förevändning för att kunna lägga om kursen mot Iran. Den ryska flottans insats gick ut på att förhindra smugglingsförsöket, detta kanske i samråd och eventuell samverkan med Israel.

Varför Ryssland skulle vilja ingripa återstår att begripa, för Ryssland har ju levererat vapen till Iran tidigare.

Det ska nu bli intressant att få se resultatet av inspektionen i Novorossijsk. Två resultat är tänkbara, varav endast ett är trovärdigt. Det icke-trovärdiga går ut på att man inte hittat något konstigt. Det andra, trovärdiga, går ut på motsatsen. För inte skulle ryska flottan göra sig sådant besvär för lite brädors skull.

För övrigt: Fartyget har under en kan det tyckas onödigt lång tid befunnit sig ute i Atlanten efter det att det bordades av ryska flottan. Har en omlastning skett ute till havs?

Allt är ännu så länge till största delen spekulationer, men OM fartyget fraktade en vapenlast till Iran så är Israel naturligtvis inte främmande för att ingripa. Landets existens är hotad av just Iran. Israel kommer göra allt för att försvara sin själva existens, även genom att tillgripa sjöfartskrig, dvs. genom att om det behövs hindra handelsfartyg att frakta krigsmateriel till fienden.

Och apropå rubriken: Israels fiender vill ju skicka ett ”Ship to Gaza” också. Låt oss hoppas att även det fartyget inte kommer fram.

Länkar: SvD; SvD; Aftonbladet: EU:s sjöfartsspecialist: Israel låg bakom kapningen; DN; DN; Mellanöstern aktualia mm.

Senast uppdaterat kl 10.25.

***

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 svar på ”Arctic Sea – Ship to Iran?”
  1. @Johan Kretz

    Varför är det mer upprörande, att Israel värnar om sitt lands existens, än att USA, Kina, Ryssland eller Serbiens ockuperade provins Kosovo gör det?

    Sverige värnar ju i och för sig inte om sin existens, men vi får nog betraktas som ett undantag. Dessutom ligger vi än så länge utom räckhåll för Irans ev kärnvapenbestyckade robotar.

    Men vi vet som sagt inte vem eller vilka som kapade skeppet ifråga.

  2. Dumstrut [Denne kommentators kommentar på denna blogg den 14 januari 2009: ”Nej jag anser inte att Israel har rätt att existera.” /Sapere Aude]

    Om Israel (eller någon annan) kapade ett fartyg med ryska vapen till Iran så är det ju inte konstigt om Ryssland anser sig ha starka själ att stoppa fartyget.
    Men det ligger inte i Israels beteenderepertoar. Varför skulle man kapa fartyget i Östersjön när man lika gärna kunde ha gjort det i Medelhavet? Det senare hade ju varit enklare att lyckas med. Mer typiskt Israel skulle ju ha varit att bara sänka fartyget i medelhavet, men hjälp av flygvapnet eller flottan och sedan vägra att kommentera händelsen.

  3. ”Allt är ännu så länge till största delen spekulationer, men OM fartyget fraktade en vapenlast till Iran så är Israel naturligtvis inte främmande för att ingripande.”

    Nej, just det. Lite som ”Ingen vet om det var Israel och om det var det så var det per definition ett legitimt ingripande.”

    Det kanske är den attityden som retar en hel del av oss vanliga, i Mellanösternkonflikten annars neutrala, människor: att Israel ger sig självt rätten att göra vad som helst för att säkra sin nations intressen, till och med om det inbegriper kapningar i Östersjön.

Kommentarer är stängda.