Sapere Aude!

Life, liberty, property - Toujours l´audace - Chutzpah!

 • Öka teckenstorlek
 • Standard teckenstorlek
 • Minska teckenstorlek
Hem Nyheter Gaza angriper Israel på nytt – Israel försvarar sig

Gaza angriper Israel på nytt – Israel försvarar sig

Skicka sidan Skriv ut PDF

Mot bakgrund av dagens rapportering i bl. a. SvD och DN och de flesta andra svenska dagstidningar på nätet, kan man konstatera, att mitt antagande för några dagar sedan, om tillnyktring i media när det gäller nyhetsrapporteringen från Gaza var fel.

Dagens rubrik lyder: "Israeliska flygangrepp mot Gaza". Dessutom skriver man - ja det är ju TT som ligger bakom så klart - att "flygangreppen skedde efter att Hamas på lördagen meddelat att man nått en överenskommelse med andra militanta grupper i Gaza om att stoppa den raketbeskjutningen av Israel." Därmed får man det att framstå som om Israel attackerar Gaza trots att Gaza nu ska stoppa sina angrepp på Israel.

Eftersom Gaza under lördagen även angripit Israel genom ytterligare en Kassamattack, kunde artikelrubriken lika gärna ha varit denna: "Förnyad palestinsk raketattack mot Israel". Men TT:s fokus är israeliska försvarsattacker, inte palestinska angrepp. Och att Gaza hela tiden angriper Israel för att utplåna landet, det får man aldrig läsa något om.

Å ena sidan träffar man alltså i Gaza överenkommelser om att sluta skjuta, å andra sidan skjuter man ändå. Frågan är då vad Israel bör ta fasta på: överenskommelser som inte hålls eller det faktum att raketerna fortsätter att falla? Enligt TT tycks överenskommelserna vara viktigare än verkligheten - åtminstone om de kan användas för att framställa Israel i dålig dager.

Jerusalem Post skriver om kassamangreppet i går lördag men även beträffande överenskommelsen, att "the Islamic Jihad denied such an agreement had been reached, saying Sunday that it reserved the right to continue its "legitimate resistance."  Det finns tydligen inte ens någon överenskommelse i Gaza. Men även om detta tiger TT.

TT:s förljugna nyhetsrapportering fortgår alltså obehindrat. Och så gott som samtliga svenska dagstidningar och övriga media vidarebefordrar lögnerna och halvsanningarna helt okritiskt.

- Det är möjligt att TT inte känt till Islamiska Jihads uttalade när man skrev sin artikel, men ännu söndag eftermiddag finns det ingen svensk tidning på nätet som har rapporterat om den till synes icke existerande överenskommelsen. Därav måste slutsatsen dras, att inte TT har gjort det heller. Och kommer väl inte att göra heller, förrän man hittar en möjlighet att vända saken mot Israel. TT har väldigt lätt att hitta sådana möjligheter, tyvärr.

Publicerat kl 13.44.

Tillägg: Ekot rapporterar dock på ett mera rättvisande sätt och med en rättvisande rubrik. Bra jobbat!

Senast uppdaterad 2009-12-06 15:55  
Fred i Mellanöstern
Med fokus på Israel i Sverige
 • Varför har TT politiserat sitt uppdrag vad gäller rapportering från Mellanöstern. Om f.d. TT-journalisten Stefan Hjerten och hans ideologiska bakgrund
  Jag har fått privat förfrågan om f.d. journalisten Stefan Hjerten,som var en gång i tiden ansvarig för TT:S Mellanösternavdelning. Jag har skrivit en hel essay (år 2002) om Stefan Hjerten,därför att denna man politiserade sitt yrke på ett anmärkningsvärt sätt. Han skapade en hel skola , nämligen hur man skall förvränga,förfalska och manipulera verkligheten i […]
 • Mellanösterns enda demokrati
  Mellanöstern brinner.  I Libanon sprängdes en bilbomb i Beirut. Som bekant är Libanon delat, på ena sidan finns moderata partier med kristna i täten och på andra sidan en terrororganisation Hizbollah, en extrem shiamuslimsk organisation som har till mål att förinta Israel, men under tiden krigar i Syrien på diktator Assad sida. Nyligen ansvarade de […]
 • Antisionism eller antisemitism? Döm själva.
  Resande i hat  Vittnesmål  från  Vetenskapsfestivalen i Göteborg 2014-05-10 Jag vill beskriva en tvåmansshow som jag bevittnade under Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Herrarna som uppträdde i universitetets föreläsningssal hette Evert Svensson och Gert Gelotte. Den förste var svensk riksdagsman för socialdemokraterna samt mångårig ordförande för kristna socialdemokrater, dvs Broderskapsrörelse. Den andre, Gert Gelotte, är ledarskribent i […]
Sapere Aude!
Liv, frihet, egendom - Life, liberty, property | Toujours l'audace! - Chutzpah! | זכור